over bouwsteentjes

Over Praktijk Bouwsteentjes

Wij gaan uit van mogelijkheden, niet van beperkingen

Als ouder wil je niets liever dan dat het goed gaat met je kind. Dus als het ergens last van heeft, zoals faalangst, gepest worden, nare dromen, depressiviteit, een trauma… Dan wil je dat fixen. Maar dat is niet altijd makkelijk. Wordt je kind belemmerd in zijn ontwikkeling en weet je niet meer wat je moet doen? Dan kan speltherapie een oplossing bieden. Praktijk Bouwsteentjes helpt je daar graag mee!

Kennismaken?

+31 6 19 31 86 24

Waarom Bouwsteentjes?

Ik heb niet zomaar voor de naam Bouwsteentjes gekozen. Het past perfect bij wat ik doe en waar ik voor sta. Allereerst heeft de naam natuurlijk met spelen te maken, want kinderen houden van bouwen. Speelgoedbouwstenen, zoals LEGO en houten blokken, kun je op allerlei manieren gebruiken en zijn allemaal belangrijk wanneer je een bouwwerk aan het maken bent. Ook de minder mooie of die met een afwijkende vorm hebben een functie in het geheel, er hoeft geen enkel steentje te worden afgekeurd. En zo is het ook met het gedrag van je kind.

Omdenken

We labelen eigenschappen die we lastig vinden vaak als negatief, maar je kunt ze ook als een kracht zien. Ik ben dan ook groot fan van omdenken. Een betweter is iemand die veel kennis heeft. Een kind is geen angsthaas, maar gewoon voorzichtig en observeert eerst eventjes. Moeite met concentreren? Het kind pikt dus veel dingen op en verwerkt alles uitvoerig. Ik probeer met een andere bril naar het gedrag te kijken, de bouwblokjes te kantelen. Uit te gaan van mogelijkheden, niet van beperkingen.

Hechtings-bouwstenen

De praktijknaam verwijst ook naar hechtingsbouwstenen, naar het Bouwstenenmodel van psychotherapeut en orthopedagoog Truus Bakker-van Zeil. Elk kind doorloopt verschillende leeftijdsfases, waarin het bepaalde dingen leert en steeds een basis legt voor de volgende fase. Zodat het kind uiteindelijk kan uitgroeien tot een zelfstandig en creatief denkende volwassen.

Bij veel kinderen is er wel ergens een bouwsteen die niet optimaal ontwikkeld is. Bijvoorbeeld door het overlijden van een ouder, een echtscheiding, een ziekenhuisopname… Dit soort gebeurtenissen kunnen de groei van het kind in de weg zitten. In dat geval kun je speltherapie inzetten om de gestagneerde ontwikkeling weer op gang te brengen.

‘Wij zijn groot fan van omdenken. We proberen met een andere bril naar het gedrag te kijken, de bouwblokjes te kantelen.’

Nieuwsgierig, zonder oordeel

Eigenaar van Praktijk Bouwsteentjes is Tjitske Knigge: ‘Het mooie van speltherapie vind ik dat we écht naar het kind kijken. Wanneer je kind bepaald gedrag laat zien, probeer ik dat niet te duiden of te analyseren. Ik blijf supernieuwsgierig, zit vol vragen en probeer in het spel verschillende dingen uit. Daarin volg ik het kind. Ik zeg alleen wat ik zie en laat hem of haar vertellen of dat klopt. Het is belangrijk dat een kind het gevoel heeft dat het de situatie beheerst. In de spelsessies ontdekt het zo langzaam maar zeker zijn eigen innerlijke kracht.

Als speltherapeut blijf ik altijd zonder oordeel. Ik heb geen oordeel over het gedrag van je kind en ik oordeel ook niet over jou als ouder. Het gaat om welke uitdaging(en) je kind heeft, en daar richten we ons in de therapie op. 

Jij kent je kind

Na vier tot vijf spelsessies kijken we samen met jullie, de ouders, terug op de sessies. We bespreken dan wat we hebben gezien en of jullie dit herkennen. Ouders zijn de professionals, zeg ik altijd. Het is jullie kind, jullie kennen hem of haar het best. Vandaaruit bekijken we wat je kind als belemmerend ervaart en hoe jullie hierbij het best kunnen helpen. Dat kan vaak al met heel kleine aanpassingen in gedrag of benadering.’

‘In de spelsessies ontdekt je kind zijn eigen innerlijke kracht.’

Kwaliteit voorop

Praktijk Bouwsteentjes is bewust een kleinschalige praktijk. Er is één spelkamer en op dit moment is er één speltherapeut met daarnaast regelmatig een speltherapeut in opleiding. Je kind heeft altijd een vaste therapeut, die het de gehele therapieperiode lang houdt. Wel zo prettig én bevorderlijk voor het proces.

Kies je voor Praktijk Bouwsteentjes, dan ben je verzekerd van kwaliteit:

Bouwsteentjes

Tjitske in het kort

Wereldburger

De periode in Indonesië, waar Tjitske is geboren en tot haar tiende heeft gewoond, heeft haar gevormd: al van jongs af aan is ze internationaal georiënteerd en geïnteresseerd in andere culturen. Ook in haar volwassen leven woonde ze veel in het buitenland, onder andere als leerkracht. Zuid-Korea, Brazilië, Sri Lanka, Bolivia… ‘Ik heb er ervaren hoe het is om met je eigen cultuur in een andere cultuur te wonen. Daardoor kan ik flexibel meebewegen en sta ik open voor andere mensen, leefwerelden en culturen.’

Tjitske-bouwsteentjes

Speltherapeut

Tjitske is ruim tien jaar werkzaam als speltherapeut. Vanaf het moment dat ze van deze therapievorm hoorde, was ze verkocht.
‘Via spel kun je een kind al op heel jonge leeftijd helpen ontdekken welke kwaliteiten het heeft. En hoe het deze kan gebruiken op de moeilijke momenten. Door humor in te zetten, om hulp te vragen of weg te lopen bijvoorbeeld. Een jong kind kan vaak nog niet goed praten, maar je kunt het wel laten spelen!’

Leerkracht

Tjitske is behalve speltherapeut ook groepsleerkracht op een school voor speciaal basisonderwijs. ‘In het reguliere onderwijs zijn er helaas kinderen die buiten de boot vallen. Naar boven toe, naar onder toe, qua leren, op emotioneel vlak… Kinderen die het niet redden met wat een leerkracht én het onderwijs te bieden hebben. In het speciaal basisonderwijs, en natuurlijk in mijn rol als speltherapeut, kan ik me gelukkig meer focussen op het individuele kind en wat het nodig heeft om zich optimaal te ontwikkelen.’

Testimonials

Tevreden cliënten

TEIJN (10 jaar)

"Ik geef een honderd uit tien aan Tjitske"

Ik geef een honderd uit tien aan Tjitske. Het was leuk en Tjistke was heel lief en luisterde heel goed.

V.D. (moeder)

"We kijken er met een heel positief en goed gevoel op terug"

Tjitske heeft onze dochter heel goed geholpen. Het was fijn om te zien dat ze door haar jarenlange ervaring onze dochter begreep en wist hoe ze met haar om moest gaan. Hierdoor voelde onze dochter zich bij Tjitske op haar gemak en hebben we haar heel erg zien groeien. Ze vond het heel fijn om met Tjitske in de spelkamer te spelen en ging er elke week met veel plezier naar toe.

We kijken er met een heel positief en goed gevoel op terug. We kunnen Tjitske dan ook van harte aanraden!